Kako do 200 minut redne telesne vadbe na teden?

Po statističnih podatkih Eurobarometra se več kot polovica Slovencev s športom ukvarja vsaj enkrat tedensko. Kako pa spodbuditi tudi tiste, ki z redno fizično aktivnostjo še niso pričeli? Svetujeta kondicijski trener Ivan Uršič, prof. šp. vzg. in psihologinja Asja Videčnik iz Središča Vitalis, ki z Ambulanto Zdravje in partnerji tvori Olimpijski referenčni športno-medicinski center.

V Evropskem tednu športa, ki poteka zadnji teden v septembru, je na voljo veliko priložnosti, da se preskusite v dejavnosti, ki vam je najbolj pisana na kožo. Čeprav je tudi začeti težko, je še teže športno aktivnost vnesti v vsakodnevno rutino. Kako si lahko pomagamo, da ne pristanemo v skupini 50 do 80 % ljudi, ki z vadbo prenehajo v prvih nekaj mesecih?

Psihologinja Asja Videčnik svetuje, da si pri tem pomagamo z nekaj »triki«: »Poiščimo partnerja, na primer prijateljico, soseda, sodelavca in se vključimo v organizirano aktivnost. Ko opazimo, da eden od partnerjev išče izgovore, ga lahko partner motivira za nadaljevanje. Zelo pomembno se mi zdi tudi, da spoznamo svoje navade in poiščemo način, kako jih obiti ali spremeniti tako, da nas bodo podpirale pri odločitvi. Na primer, če po kosilu postanemo zaspani in se nam ne da več ven, si namesto kosila privoščimo le prigrizek in pojdimo na vadbo prej.«

Kondicijski trener Ivan Uršič pa dodaja, da je potrebno pričeti postopoma, sicer nas boleče mišice, lahko pa tudi poškodbe, tako fizično kot tudi psihično odvrnejo od nadaljnjih treningov. »Nič ni narobe, če je vadba na začetku prelahka in imamo občutek, da nismo nič naredili. Intenzivnost treningov naj se stopnjuje počasi, tudi za težje treninge bo še dovolj časa. Pomembno je tudi, da najdemo aktivnost, ki nas res veseli. V septembru in januarju imajo športni centri običajno dneve opdrtih vrat, v katerih je možno brezplačno preskusiti različne športne vadbe, kot so trening na fitnes napravah, joga, pilates, vadbe za moč in vzdržljivost ipd.«

Koliko telesne vadbe na teden zadostuje, da ohranjamo zdravje in motivacijo? »Pravila tu ni,« meni Ivan Uršič. »Je pa za začetek priporočljivo, da smo telesno aktivni vsak dan približno 30 minut, najbolje, da vsak dan izberemo drugačno vadbo. Na primer hitro hojo, lahni tek, kolesarjenje, plavanje, raztezanje in kak dan intenzivnejše vadbe, pri kateri se zadihamo in se srčni utrip poviša.«.

Meni