Spoznajte meritev gleženjskega indeksa

Žilna kirurgija

< 1 min

Gleženjski indeks je razmerje med vrednostjo sistoličnega krvnega tlaka v gležnju in na nadlakti. Meritev gleženjskega indeksa je osnovna presejalna preiskava, s katero odkrivamo zožitve ali zapore arterij na nogah.

Najzanesljivejša metoda merjenja gleženjskega indeksa

Meritev gleženjskega indeksa je preprosta, neinvazivna in nenevarna preiskava, namenjena zgodnjemu odkrivanju periferne arterijske bolezni, ki prizadene predvsem osebe po petdesetem letu. Preiskava traja približno 10 do 15 minut in se opravi s sodobno in zanesljivo avtomatsko medicinsko napravo ABPI MD slovenskega podjetja MESI.

Pomembno je, da oseba pred preiskavo počiva (sedi) vsaj 10 minut, med preiskavo pa leži. Medicinska sestra na gležnja in nadlaht namesti manšete in izmeri krvni tlak. V primeru neugodnega rezultata meritve sledi posvet z zdravnico ter nasvet glede nadaljnjega zdravljenja. Z meritvijo gleženjskega indeksa lahko poleg napredovanih oblik periferne arterijske bolezni odkrijemo tudi predklinične oblike ateroskleroze in s tem odkrijemo osebe, ki so ogrožene, a same tega še ne vedo.

Meritev gleženjskega indeksa kot Preventivni pregled lahko opravi vsaka oseba, zlasti pa ga svetujemo starejšim od 45 let, ki redno kadijo in imajo zvišan krvni tlak oziroma povečano telesno težo in med hojo občutijo stiskajočo bolečino v mečih in/ali stegnih.

Potrebujete meritev gleženjskega indeksa?

Na pregled se lahko naročite takoj in brez čakalne dobe, z darilnim bonom za meritev pa lahko razveselite najbližje in prijatelje.

Meni