Fizioterapevt svetuje: raztezanje na delovnem mestu

Arhiv

2 min

Vsaj tretjino svojega življenja po 20. letu preživimo na delovnem mestu, saj 8-urni delovnik postaja izjema. Prisilna drža, sedenje in stanje na mestu privedejo do kroničnih težav, predvsem na področju celotne hrbtenice. Sedenje na primer povzroča pritisk na zadnje stegenske mišice. Ker so te del celotne zadnje mišične linije, lahko to povzroča težave v ledveni hrbtenici ali na daljši rok glavobole in bolečine v vratnem delu hrbtenice. Kako se izognemo težavam?

Ena od možnosti je raztezanje, vendar ne za izboljšanje gibljivosti, temveč za ohranjanje osnovne sproščenosti mišic in njihove prožnosti. Raztezanje naj bo preprosto, traja naj vsaj nekaj minut in privoščimo si ga večkrat. Lahko ga izvajamo v pisarni, med malico, na hodniku, pred začetkom dela. Na slikah vidimo štiri vaje raztezanja, po potrebi jih lahko dodamo še več. Raztezajte se počasi, ne sunkovito, ob tem dihajte globlje, sprostite svoje mišice in pozabite na službene skrbi. Aktivnost med službenim časom dokazano zmanjša možnost za nastanek težav in izboljša delovno učinkovitost.

Se že soočate z bolečinami v vratu, hrbtenici in ramenih?

V Specialistični ambulanti Zdravje se lahko naročite na manualno fizioterapevtsko obravnavo, ki uspešno lajša bolečine, nastale zaradi dolgotrajnega sedenja v službenem in prostem času. Če je potreben tudi specialistični pregled pri ortopedu, ga ravno tako lahko opravite v ambulanti.

Vaja 1
Primite se za zapestje leve roke, jo potegnite proti stropu in se rahlo nagnite na stran. Ob tem ne premikajte medenice, ampak samo zgornji del trupa. Isto ponovimo za drugo stran.

Vaja 2
Počepnite, komolce naslonite na notranjo stran kolen, združite dlani, jih potisnite proti tlom ter kolena v razmak. Hrbet ne sme biti sključen, glava naj bo sproščena.

Vaja 3
Naslonimo desni komolec na koleno, potisnimo koleno proti tlom in se nagnimo z desno ramo proti desnemu gležnju. Občutili boste raztezanje na desni strani hrbta in zadnjice.

Vaja 4
Prepletite prste za hrbtom, rame potisnite nazaj, napnite trebušne mišice (da se hrbet ne usloči) in potisnite ramena proti tlom. Začutili boste napetost v sprednjem delu ramen in v vratu.

Meni