Ekipa Ambulante Zdravje na MigiMigi izzivu

Arhiv

2 min

Ekipa ambulante Zdravje večino časa preživi s pacienti. Ker pa vsi stremimo k dobremu počutju in odličnemu razpoloženju, smo sprejeli MigiMigi izziv in se odločili poiskati svoje jezero. Na pobudo zdravnice Tamare Klarić smo obiskali Cerkniško jezero z okolico, si ogledali Križno jamo, se dobro najedli in za konec še posladkali ob Bloškem jezeru. Na koncu izleta smo našli kar tri in ne le eno jezero!

Vožnja z lojtrnikom

Dan smo pričeli z domačimi češnjami, nato pa se z lojtrnikom podali na vožnjo okoli Cerkniškega jezera. Voz smo zasedli do zadnjega prostega mesta. Ogledali smo si čudovito pokrajino Cerkniškega polja in dobili občutek, kako se je peljati s tradicionalnim lesenim vozom, ki je včasih služil za prevoz sena in pridelkov.

# MimiMigi # mojajezera – Cerkniško jezero

Cerkniško jezero spada med naravne lepote Slovenije. Je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Vsako leto ga lahko vidimo na kraškem polju, natančneje je njegova lega med Bloško planoto in Slivnico na eni strani in Javorniki na drugi strani. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji. Po panoramski vožnji okoli jezera je bil čas za prvi postanek na domačiji, kjer smo se okrepčali z »ajmohtom« in drugimi domačimi dobrotami.

# MimiMigi # mojajezera – Križna jama in podzemna jezera

Pot smo skupaj nadaljevali do Križne jame, edine naravno ohranjene turistične jame, v kateri ni betonskih delov in razsvetljave. Že ob prihodu je zaradi varnosti vsak dobil svoje škornje in svetilko, s katero smo si osvetljevali pot v jami. Že pri vhodu v jamo se je občutila razlika v temperaturi, zunaj je bilo soparno, notri prijetno hladno. Križna jama je znana po svojih arheoloških najdbah, za katere se osebje nenehno trudi in vlaga precej dela za njihovo ohranitev. Pri ogledu jame so nas seznanili z jamskim medvedom in njegovimi ostanki iz ledene dobe, s podpisi na stenah, ki segajo v leto 1834, pestrim podzemnim živalskim svetom in še bi lahko naštevali. Posebnost Križne jame so tudi podzemna jezera, po enem smo se tudi skupaj popeljali na čolnu.

# MimiMigi # mojajezera – Bloško jezero

Skupinsko odkrivanje jezer smo zaključili ob Bloškem jezeru, ob krasnem pogledu na jezero, zanimive lesene skulpture in se posladkali s palačinkami. Pa še ena zaveza je padla – ko naslednjič zaklenemo vrata ambulante Zdravje, se bomo odpravili proti morju.

Meni