Ali je lasersko odstranjevanje dlak primerno za vsakogar?

Čeprav lasersko odstranjevanje dlak velja za varen poseg, ob upoštevanju, da ga opravi strokovno in izkušeno osebje z ustreznimi napravami, ima vseeno lahko nekaj stranskih učinkov in določene kontraindikacije, ko se poseg odsvetuje in se ga ne opravi. 

Kdaj ne smemo izvajati terapij laserskega odstranjevanja dlak?

Laserskih epilacij ne izvajamo, ko je stranka:

 • Imela ali ima maligno obolenje.
 • Se zdravi za hipertirozo t.j. povečanim delovanjem ščitnice.
 • V primeru epilepsije.
 • Če se zdravi zaradi sistemske okužbe.
 • Je stranka noseča ali načrtuje nosečnost.

Kateri so možni stranski učinki po terapiji?

Zaradi laserske epilacije včasih pride do začasnih in izjemoma tudi trajnih stranskih učinkov. Najpogostejši neželeni učinki so:

 • Nelagodje

Med posegom lahko občutite gretje ali rahlo do zmerno bolečino v območju zdravljenega predela

 • Rdečica, oteklina, modrice

Po posegu se lahko za kratek čas pojavi rdečica ali oteklina zdravljenega predela. Občasno nastanejo tudi modrice, ki lahko trajajo več tednov.

 • Sprememba v barvi kože

V poteku celjenja lahko tretiran predel postane svetlejši (hipopigmentacija) ali temnejši (hiperpigmentacija) v primerjavi z okolno kožo. V večini primerov gre za začasno spremembo v pigmentaciji in zelo redko spremembe ostanejo trajno.

 • Srbečica, suha koža

Po posegu se lahko pojavita srbenje in suha koža.

 • Izpuščaj, bulice

Začasno se lahko pojavijo rdečkast izpuščaj in drobne bulice na koži.

 • Rana

Laserski poseg lahko povzroči občutek vročine na koži, nastanek mehurjev ali krvavitev na zdravljenem predelu. 

 • Okužba

Možnost okužbe lahko zmanjšate s pravilno nego kože. V primeru pojava okužbe (bolečina, toplina, rdečica, mehurčki, izcedek nas čim prej  kontaktirajte oz. se posvetujte z zdravnikom)

 • Brazgotinjenje

Nastanek brazgotin je redek pojav, vendar se lahko pojavi pri laserskih posegih. Ob upoštevanju navodil s strani terapevta se verjetnost brazgotinjenja zelo zmanjša.

Lasersko odstranjevanje dlak

Reakcija po epilaciji nog, ki izgine v roku 1 ure po tretmaju. (Vir: Ambulanta Zdravje)

Lasersko odstranjevanje dlak: Kako se izogniti neželenim stranskim učinkom?

Izpostavljenost soncu, solariju ali pripravkom za porjavitev lahko poveča možnost nastanka stranskih učinkov, zato se uporaba vsega naštetega pred, med in po laserskem zdravljenju za določen čas odsvetuje. V Ambulanti Zdravje zato svetujemo izvajanje laserskih tretmajev v zimskem času ter uporabo zaščitnih krem z visokim faktorjem.

Med laserskim posegom stranke v Ambulanti Zdravje nosijo posebna zaščitna očala, ki preprečujejo da bi prišlo do resnih in trajnih poškodb oči oz. okvare vida.

Da bi neželene posledice preprečili se stranka pred terapijo v Ambulanti Zdravje pogovori z zdravnico  specialistko na dermatološkem posvetu pred izvedbo laserske epilacije. Zdravnica tako stranki predstavi prednosti in slabosti laserskega posega, pojasni primere, kjer je postopek lahko tudi manj uspešen ter možnosti nastanka alergijske reakcije in kontraindikacije za laserski poseg.

V primeru alergijske reakcije ali drugih možnih stranskih učinkov svetujemo stranki, da nas takoj kontaktira in se dogovorimo za najbolj primerno obliko zdravniške pomoči.

O avtorici

Ana Slana

Ana Slana, dr.med., specialistka dermatovenerologije je študij medicine zaključila na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2010 je opravila specialistični izpit s pohvalo. Od takrat deluje na področjih splošne dermatologije, dermatoonkologije, dermatokirurgije, otroške dermatologije in flebologije. Do leta 2016 je bila zaposlena na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani, od 2017 pa dela v zasebnih dermatoloških ambulantah. V Ambulanti ZDRAVJE je nosilka dejavnosti dermatologije.

Meni