Akne – zakaj nastanejo in kako jih zdravimo?

Akne so eno najpogostejših kožnih obolenj. Najpogosteje prizadenejo najstnike, neredko pa se prvič pojavijo po 25. letu.  Akne niso življenjsko nevarne in spontano izginejo, kljub temu lahko pri posameznikih povzročijo stiske in težave s samozavestjo. Hujše oblike vnetnih aken lahko puščajo trajne posledice, predvsem brazgotine in hiperpigemntacije.  Pregled pri dermatologu  omogoča postavitev pravilne diagnoze in predstavitev možnosti zdravljenja, ter prepreči morebitne neželene posledice na koži.

Kaj so akne in zakaj nastanejo?

Acne vulgaris ali mozoljavost so kožna bolezen, ki nastane zaradi več dejavnikov: povečana občutljivost lojnic na spolne hormone poveča izločanje loja, lojnična izvodila se mašijo, bakterije s kožne površine pa v globljih delih lojnice povzročijo  vnetje.  Na prizadeti koži lahko vidimo več vrst aken: komedone (ogrci), papule, pustule in večje vnetne ciste. Najpogosteje prizadeti predeli so obraz, zgornji del vratu in trupa. 

Slika, ki vsebuje besede oseba, moški, nošenje, majicaOpis je samodejno ustvarjen

VIR: Getty Images

Kako nastanejo akne?

Lojnice v koži se povečajo in pričnejo pospešeno proizvajati loj oz. sebum, ki skupaj z odluščenimi celicami v lojničnih izvodilih ovira  normalno izločanje loja. Tako nastanejo komedoni oz. ogrci, ki so lahko zaprti (beli) ali odprti (črni). V teh zamašenih lojnicah se razmnožujejo bakterije, kar vodi v vnetje tako lojnice kot okolnega tkiva.

VIR: Nasveti.net

Na tak način nastanejo papule (rdeče bunkice, boleče na otip), pustule (bulice z gnojno vsebino) in ciste ali vozliči (boleči vnetni vozli v globljih plasteh kože).

VIR: Tempelj Lepote

Kateri so vzroki za nastanek aken?

Vseh vzrokov za nastanek aken  še ne poznamo,  a vemo, da na  nastanek aken vplivajo različni dejavniki:  hormoni (spolni hormoni, ščitnični hormoni, stresni hormoni), povečano izločanje loja, bakterije prisotne na površini kože, uporaba neustreznih kozmetičnih sredstev, stres, nezdrava prehrana (industrijsko predelana hranila z visokim glikemičnim indeksom) ali prehrana, ki vsebuje veliko mlečnih izdelkov in mleka, itd. 

Akne se pogosteje pojavljajo v družinah, kjer so imeli svojce težje oblike aken. Pojavljanje aken je večje pri ženskah, ki imajo policistične jajčnike in osebah, ki uživajo steroidne hormone. 

Kako zdravimo akne?

Zdravljenje aken je prilagojeno posamezniku, z njim pa želimo delovati na čim več dejavnikov nastanka. Dermatolog na podlagi pogovora in pregleda predstavi možnosti zdravljenja in ustrezne nege. Vnetne akne, ki zapuščajo brazgotine je smiselno zdraviti čim prej, saj tako preprečimo trajne posledice.

Blage oblike aken se zdravi z zdravili v kremah, gelih in raztopinah, laserjem  ali kemičnimi pilingi. Pri hujših oblikah aken (pustulozne in cistične akne) dermatolog običajno predpiše zdravljenje s tabletami za več mesecev. 

Stiskanje aken lahko vodi v poslabšanje aknavosti in nastanek brazgotin. Ustrezno strokovno nego kože raje prepustite izkušeni kozmetičarki. 

Kakšne so možnosti zdravljenja aken v Ambulanti Zdravje?

V Ambulanti Zdravje nudimo več postopkov zdravljenja aken: zdravljenje z zdravili v kremah, gelih in raztopinah, sistemsko zdravljenje z izotretinoinom ali antibiotiki, zdravljenje z laserjem in salicilnimi pilingi. Pred pričetkom zdravljenja je potreben pregled pri dermatologu, ki vam predstavi in razloži vse možnosti. 

V Ambulanti Zdravje v Ljubljani lahko pregled opravite pri dveh izkušenih specialistkah dermatologije, pri Ani Slani, dr.med. ter Svjetlani Ponorac, dr.med. Cena dermatološkega pregleda je 80 EUR.

V Ambulanti Zdravje v Ljubljani lahko opravite lasersko zdravljenje aken (https://ambulanta-zdravje.si/sub-storitev/laserski-tretma-za-akne/)  ter kemični piling aken (https://ambulanta-zdravje.si/sub-storitev/kemicni-piling/). Dermatologinja vam lahko napiše beli recept za kreme in tablete, ki so na voljo v lekarnah.

Pomemben korak pri zdravljenju aken je čiščenje kože z blagimi sredstvi, ki s kože odstranijo odvečno maščobo. V Ambulanti Zdravje lahko kupite preparate priznane blagovne znamke Bioderma.

Zdravljenje aken običajno zahteva vztrajnost in potrpežljivost. Potrebnih je nekaj ponovitev laserskih in piling tretmajev. Akne se lahko tudi po pravilno izvedeni terapiji ponovno pojavijo. Zato je pomembno, da po zaključeni terapiji upoštevate navodila dermatologa glede pravilne nege kože s ciljem, da čim dlje časa vzdržujete učinek terapije.

Vir: lastni – Laserski tretma aknaste kože

Kaj lahko storite sami?

K izboljšanju aknaste kože lahko veliko pripomorete sami. 

Priporočamo sledeče enostavne ukrepe: 

  • Kožo čistite dvakrat dnevno z izdelki, ki so namenjeni negi aknaste kože.
  • Aken ne stiskajte.
  • Ne uporabljajte mastnih krem in olj (t.i. komedogene kozmetike), pri izbiri negovalnih in vlažilnih krem izberite take, ki so priporočljivi za aknasto kožo,
  • Predpisane kreme za zdravljenje nanašajte na cel obraz (z izjemo predela okoli oči).
  • Izogibajte se sončenju.

Za dermatološki pregled aknaste kože v Ambulanti Zdravje v Ljubljani nas lahko kontaktirate na 030 704 429 ali info@ambulanta-zdravje.si ali pa se naročite neposredno preko vtičnika na spletni strani Naročite se – Ambulanta ZDRAVJE (ambulanta-zdravje.si) 

O avtorici

Ana Slana

Ana Slana, dr.med., specialistka dermatovenerologije je študij medicine zaključila na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2010 je opravila specialistični izpit s pohvalo. Od takrat deluje na področjih splošne dermatologije, dermatoonkologije, dermatokirurgije, otroške dermatologije in flebologije. Do leta 2016 je bila zaposlena na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani, od 2017 pa dela v zasebnih dermatoloških ambulantah. V Ambulanti ZDRAVJE je nosilka dejavnosti dermatologije.

Meni